Kövér cinkék napja !
Ez az első, és valószínűleg utolsó gasztronómiai bejegyzésem. E különleges fogás kivételesen madaraknak, és nem madarakból készül.
Madárkalács recept :
Hozzávalók kb 1000 cinkére:
3 kg marhafaggyú
Fél liter víz
2 kg fekete napraforgómag
Műanyag poharak
Spárga
Madarász haver - ízlés szerint.
Előkészítés és sztori.
2015. nov. 20. Péntek este van. Amíg Pest nagy része az esti rongyrázásra készül, én Bombay Bálint haveromat várom a Budakeszi Vadaspark parasztudvarában. Holnapra ugyanis össznépi madárkalács készítést hirdettük meg a látogatóink számára, de ennek előkészületeit már ma este meg kell csinálnunk.
Úgy 20:00 óra körül meg is érkezik Bálint a várva várt szállítmánnyal: 3 kg friss marhafaggyúval, amit az egyik hentes ismerősétől szerzett. (Ingyen)(Köszönjük). Begyújtjuk a tüzet, ami az enyhén szemerkélő, hideg esőben nem is olyan könnyű. Ezután apróra kockázzuk a marhafaggyút.
Ha otthon készítitek el ezt az ínyencséget, felhívnám a figyelmeteket arra, hogy a faggyú maga szinte szagtalan. A probléma ott kezdődik, hogy órákon keresztül kell melegíteni, olvasztani, és ez már járhat olyan szaghatásokkal, mintha...nos... mintha órákon keresztül melegítenél egy nagy adag zsírt. Tehát ezt a műveletet nem kötelező, de ajánlott a nyári konyhában vagy a szabadban végezni, főleg ha nagy mennyiségekkel dolgoztok. (Hacsak nem szeretnéd a konyhába idézni egy falusi disznóvágás hangulatát.)
A feldarabolt faggyút belerakjuk egy jobb napokat látott bográcsba, kevés vizet öntünk alá, hogy ne kapja oda, és kezdődhet a melegítés. A cél, hogy minél több zsiradékot nyerjük ki a szövetből. (Bocsánat a megfogalmazásért. A problémát az okozza, hogy marhánál a ,,zsírszövetet" és a zsiradékot is faggyúként emlegetik.)
Szóval 4 óra melegítés, olvasztás és kevergetés eredményeként, 3 kiló faggyúból kinyertünk kb 1,5 - 2 liter, kiváló minőségű faggyút. Valószínűleg a saját tapasztalatlanságunk miatt tartott ennyi ideig, de közben volt időnk átbeszélni az idei ritka madárészleléseket, a tarvarjú visszatelepítési program sikerességét, és hogy milyen rossz horrorfilmeket kéne megnéznünk és kielemeznünk. Top 3: Gyilkos paradicsomok, Gyilkos cickányok, Cápanádó.
A zsiradékot és a ,,marhatöpörtyűt" elválasztjuk. A töpörtyűből remek ,,töltőanyag" lesz. 00:30 felé ideje elmenni aludni a gondozói házba. Sok jó ember kis helyen is büdös.
Szombat reggel 6:30. Felkelés! Kávéét! Kimegyek és leellenőrzöm, hogy a rókák elvitték-e tegnapi munkánk eredményét. Szerencsére nem. A faggyú nagyszerű gyertyaviasz állagot vett fel. Ez a nagy előnye a disznózsírral szemben.
Minthogy pontosan úgy lehet formálni mint a viaszt, akár ilyen formájú madárkalácsot is ki lehet alakítani belőle, csak az irónia kedvéért.
8:00-11:30 Ellátom az állatokat a körletemben, és megtartom a szokásos napi előadásokat.
11:30 Nemsokára kezdődik a program. Újramelegítjük a kinyert faggyút. Ezúttal 15 perc elég ahhoz, hogy folyékonnyá váljon, és csinálunk néhány próbadarabot.
Összeállítás:
Végy egy 2 decis műanyag poharat.
Helyezz bele egy darab spárgát, így ni.
Önts bele faggyút, és ne feledd, hogy ez csak kötőanyag. Hagyj helyet a magoknak is.
Mehet bele a napraforgómag, amit egy speciális B.O.T. szerkezettel elkeverünk. (Svájci)
Mehet a tetejére még egy kis faggyú, csak hogy jól nézzen ki.
Kb 15 perc alatt megszilárdul, és némi óvatos masszírozás és becézgetés után, simán kicsúszik a pohárból.
Nicely done!
12:00 Megkezdődik a program. A fiataloknak tetszett, mert össze tudták koszolni magukat, és közösen alothattak szüleikkel. Szüleiknek pedig át tudtunk adni néhány hasznos információt a téli madáretetés szerepéről, mikéntjéről és hogyanjáról.
Nekem egy élmény volt a program lebonyolítása, mert úgy érzem, ismét valami hasznosat tehettem. ( Plusz kihozta belőlem a legjobb ,,bombaszakértő arcot" amit valaha vágtam.)
És persze a madarak is élvezték a munkánk gyümölcsét.
Jó étvágyat!
Képek:
http://csodabogyo.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1161525
http://oregonbeestore.com/?tcp_product=elegant-sitting-cat-candle-in-pure-beeswax
https://www.google.hu/search?newwindow=1&biw=1366&bih=599&tbm=isch&sa=1&q=tit+coconut&oq=tit+coconut&gs_l=img.3...6926.8143.0.9224.3.3.0.0.0.0.120.347.0j3.3.0....0...1c.1.64.img..3.0.0.nmbt8ma5kGo#imgrc=id4vhFQXyVc6GM%3A