2015. máj 22.

Ez nem kígyó!

írta: Zsolt Szilágyi
Ez nem kígyó!

darigvgg.jpg

Mit tennél ha tudnád, 2 hétig egy helyben kell maradnod egy olyan erdőben,  ami hemzseg a veszélyes ragadozóktól?

Nos, ha a Trinidad szigetén őshonos, tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó Dynastor darius darius lepkét kérdezed, a válasza valószínűleg az lesz, hogy: öltsd magadra egy veszélyes ragadozó álcáját.darius.jpgNagyszerű! Végre okom van kipróbálni a  holland művész, Eiko Ishizawa egyedi tervezésű, hiperrealisztikus  medve-hálózsákját! Köszönöm beszélő lepke!!!daribhbh.jpg

A viccet félretéve: Habár e lepkefaj imágója és lárvája nem különösebben figyelemreméltó, bábja a mimikri egyik legelképesztőbb példája. 

Lárva

darij.jpg

Báb dariuvg.jpg

A szemek a legmeggyőzőbbek, nem igaz? De mi is az a mimikri?

,,A mimikri fogalma szűkebb értelemben csak más élőlények utánzását takarja, tágabb értelemben azonban az is mimikrinek tekinthető, ha egy élőlény az őt körülvevő élettelen környezeti tárgyak színéhez, formájához vált hasonlóvá az evolúció folyamán. Nem tudatos folyamatról van szó, a természetes szelekció "válogatta ki" a túlélés szempontjából előnyös alakokat és mintázatokat." Minderre azért van szükség mert a lepkék egyedfejlődésük  ezen szakaszában (báb) képtelenek a helyváltoztatásra.
butterfly_life.gifHelyzetváltoztatásra viszont igen. Külső inger, mint például egy érintés hatására elkezdenek össze vissza ficánkolni, ami ennél a fajnál nemhogy rontja, de még növeli is a mimikri hatékonyságát.
darihbjb.jpg

Tudjátok mi félelmetesebb egy kígyó formájú bábnál? A benne lezajló, hisztolízisnek nevezett folyamat. A lárva szövetei, és szervei szétesnek és elfolyósodnak - kivéve a szívet, az idegrendszert, ivarmirigyeket és az imaginális szerveket - , majd újrarandeződnek. Ez a folyamat hasonlóképpen játszódik le az összes bábban, a szúnyogoktól kezdve a szarvasbogarakig. Ez teszi lehetővé, hogy a lárva ennyire különbözzön a kifejlett alaktól.

Kihagytam valamit ami érdekel? Találtál valami menőt?  Minek járjak utána a következő bejegyzésben? Melyik a Te kedvenc állat-utánzó állatod? Oszd meg a kommentek között és segítsd az expedíciót!

Köszönet a forrásoknak:

http://nerdist.com/this-is-not-a-snake-its-some-of-the-best-mimicry-weve-ever-seen/

http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20090220-mimikri-alcazas-es-mas-elolenyek-utanzasa.html

 

 

 

Szólj hozzá