2014. dec 10.

Az ősi chihuahuákról

írta: Zsolt Szilágyi
Az ősi chihuahuákról

Pár órája még arról akartam írni nektek, hogyan jutottunk a mintegy 15.000 évvel ezelőtt befogadott farkaskölyköktől a chihuahuákig, eddig az apró termetű, túltenyésztett, aránytalan méregzsákig.

wolf-angry.png

 

chihuahua_angry.JPGMint oly sok más alkalommal, kutatás közben nagyban megváltozott a témához való hozzáállásom. Ugyanis kiderült számomra, hogy a chihuahua nem egy modern hóbort eredménye, hanem egy igen ősi fajta.1490.jpg Származásukra számos elmélet létezik, egyik szerint ezek a kutyák több mint 1000 év alatt vajmi keveset változtak. Összehasonlításként: a német juhász mai formáját csak az 1800-as években érte el.

Ez a kép 1490-ben készült.

A chihuahuák  nevüket Mexikó Chihuahua-nak nevezett államáról kapták, és hivatalosan innen is származnak.(Más elméletek spanyol, illetve kínai eredetet feltételeznek.)chivat.jpgAz állam központja Chihuahua városa, ahova nagyon szeretnék egyszer eljutni csak azért, hogy teljesen összezavarjam haverjaimat az olyan mondatokkal, mint: Hé, srácok! Most jöttem vissza Csivavából!  A bejutás elég körülményes volt, de abszolút megérte! Kicsit meleg volt, párás, zajos, de a bárokban remek tequilákat lehetett kapni.

A világ legkisebb kutyái. A fajta standard szerint súlyuk 0,5-3 kg közötti lehet. Hosszú és rövid szőrű változat is elfogadott, minden szín bármilyen árnyalatban és kombinációban lehetséges, kivéve a merle szín.

chistand.jpgchival.jpg

 

Pontos eredetük a feledés homályába veszett, de már régi tolték (közép-amerikai népcsoport) agyagszobrokban is megformáztak egy hasonló ,,techichi"-nek nevezett kutyát, amit kutatók szerint házőrzőként, és áldozati állatként is használtak. Mindkét állítás magyarázatot adhat a fajta ideges természetére.

cihuahaua.jpgchiu.jpgtoltek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akár 20 évet is megélnek, és más fajtákhoz képest kevés egészségügyi problémájuk van.chiubu.jpg

 

 

Köszönet a forrásoknak:

http://www.csivava.net/csivava-fajtaismerteto.html

http://csivava.network.hu/blog/csivavak-es-mas-torpikek-hirei/csivava-standard

https://www.youtube.com/watch?v=dHX2xul3WEk

 

 

 

 

Szólj hozzá