2014. dec 04.

Tolkien állatvilága vs Valóság no.3

írta: Zsolt Szilágyi
Tolkien állatvilága vs Valóság no.3

Kedves Naplóm!

A sasok merőben eltérnek az előző bejegyzések állataitól, mivel félig-meddig spirituális lények. Isteni hírvivők, madarak formájában. Ezért hát beleástam magam Középfölde mitológiájába, ami mint kiderült, majdnem olyan érdekes és komplex, mint a könyvek vagy a filmek eseményei.

A számunkra fontos információk: A sasok a Köd-hegység északi részén élnek. Emberhez hasonló öntudattal rendelkeznek, és számos faj, köztük az emberek és tündék nyelvét is képesek beszélni. Halhatatlanok, de nem sérthetetlenek, ezért tartanak a nyílvesszőktől. Legnagyobbikuk szárnyfesztávolsága a könyvekben több mint 50 méteres. A filmekben sokkal kisebbek, de még így is képesek hosszabb-rövidebb távon elvinni egy embert a hátukon. Egy Manwe nevű istenség szolgálatában állnak, de jó barátai Szürke Gandalfnak, és saját akarattal rendelkeznek. Szóval ha legközelebb azon vitáztok, hogy miért nem vitték el hőseinket a végcéljukig, jegyezzétek meg: néha talán még az őket irányító istenség is megkérdezte magától: Ezek meg mi az istent csinálnak?

sasjjjo.jpg

 Miért emlegetik őket ,,deus ex sasok"-ként?

Általában akkor jelennek meg, amikor hőseinknek már esélyül sincs megmenekülni a halál torkából. Épp ezért kritikusok és humoristák gyakran illetik őket a ,,deus ex sasok" névvel, ami a ,,deus ex machina" kifejezésből ered. (ford: Isten a gépezetben.) Ezt előszeretettel használják olyan helyzetek összefoglalójaként, mint amikor a szereplők váratlan vagy valószínűtlen szerencse folytán menekülnek meg. Például: a főhősnek sikerül az utolsó pillanatban, vak szerencsével  átvágnia a megfelelő drótot, még mielőtt a kenyérpirító teljesen odaégeti a pirítósát. Talán nem is tudják mennyire ideális ez a kifejezés a sasok viselkedésének leírására.

Mekkorák a filmben szereplő sasok?

E kérdés megválaszolásához ismét segítségül hívtam a modern biológia egyik legsokoldalúbb mérőeszközét: a spárgát. A Váratlan utazás utolsó jelenetében az egyik sas karmai között viszi az eszméletlen Thorint. Ezzel  ideális helyzetet teremt teljességgel megbízhatatlan adatok felvételére.sasmer.jpg

Tehát ha Thorin, stabil oldalfekvésben 1 SE (Spárga Egység) hosszú, az őt cipelő sas szárnyaira pontosan 10 szer férne rá . Már csak az a kérdés, milyen magas Tölgypajzsos Thorin? Igazi örömujjongásban törtem ki, mikor az őt játszó Richard Armitage-al készült interjú közben Richard elejti, hogy karaktere pontosan 5,3 láb,  azaz 1,58 méter magas. Gyakorlatilag az első pontos adat, amit e filmek kapcsán találkoztam. (Tehát 10 x 1.58)  a sasok szárnyfesztávolsága a filmekben : 15,8 méter.
Elbírna-e egy ekkora sas egy felnőtt embert?
A hátukon ülve igen nehezen, mivel ez nagyban rontaná a madár aerodinamikáját és súlyelosztását . Megfigyelések alapján a legnagyobb sasok saját súlyuk felét is fel tudják emelni zsákmány formájában, és viszonylag nagy távolságot tudnak megtenni vele.sashal.jpg
Tehát amennyiben a sasok elérik a 180 kilogrammos súlyt, elméletben elbírhatnak egy felnőtt férfit.
A felszállás viszont nem lenne valami kellemes élmény. A sasok ugyanis méretüknél fogva igen gyengék sík talajról való fel- és leszállásban. Ahhoz, hogy egy ilyen méretű madár lendületből felkaphasson egy embert, és tovább is tudjon startolni vele, olyan tempóban kell érkeznie, amitől a gyorsulás kivetné emberünk tüdejét az orrlyukán keresztül.
Némi isteni közbenjárás szükséges ahhoz is, ha ezt a megváltozott belső halmazállapotú terhet, hosszútávon elakarja cipelni. A sasok ugyanis  előnyben részesítik a passzív repülést, amikor a felszálló meleg légáramlatok (termikek) és a szél erejét kihasználva, egyetlen szárnycsapás nélkül vitorlázhatnak. A súlyemeléshez csapkodniuk kell, ami gyorsan kifárasztja őket.
Mekkora a ma élő legnagyobb sas?
 
Ha a testtömeget és erőt vesszük alapul, a Dél-Amerikában honos majmokat és lajhárokat elragadni képes hárpia sasnak (Harpia harpyja) nincs párja. Elérheti a 170-220 centiméteres fesztávolságot, a kifejlett tojók pedig a 9 kilogrammos súlyt. Egy fogságban nevelt, Jezebelnek nevezett példány elérte a 12,3 kg-ot.sasharpia.jpg 
  Felhívnám a figyelmet azonban egy méltatlanul elfeledett óriásra, mely ha erőben nem is, de fesztávolságban túlszárnyalja a hárpiát. Oroszország fagyos, keleti partvidékének lakója az óriásrétisas (Haliaeetus pelagicus).sasorias.jpg Magassága felegyenesedve mintegy 130 centiméter, testhossza 85-105 cm, szárnyfesztávolsága akár 250 centiméter is lehet, tömege pedig a hárpiához hasonlóan, elérheti a 9 kilogrammot.

sasorias2.jpg

Mekkora volt a világ valaha élt legnagyobb sasfaja?

Az eddig felfedezett legnagyobb sas a mindössze 600 éve kipusztult haas-féle sas (Hieraaetus moorei) volt. 3 méteres fesztávolságával és 15 kg súlyával az új-zélandi ökoszisztéma csúcsragadozója lehetett. Nem is mérete, hanem habitusa és ereje emeli ki igazán a többi sas közül. Különböző röpképtelen moa-fajokra vadászott a levegőből, és csontleletekből tudjuk, hogy a 200 kg tömegű példányokat is képes volt leteríteni. Az új-zélandi őslakók, a maorik, a mai napig őrzik emlékét hátborzongató legendáikban és történeteikben, amikben egy hatalmas madár, a pouakai, elragadja és felfalja a falutól túlságosan messzire merészkedő gyermekeket. Mai mesénk ezzel véget ért. Szép álmokat gyerekek!sashaas.jpg

És ő még mindig eltörpül a legnagyobb keselyű mellett, de róla majd később mesélek.

sas_legnagyobb.jpg

Remélem élveztétek a Tolkien állatvilága vs Valóság sorozatot, és várom a kívánságaitokat, hogy melyik legendás vagy fantáziabeli lényt elemezzem túl a jövőben? Köszönöm minden olvasóm támogatását. Decemberben talán több időm lesz civil munkám mellet (állatgondozó) a bloggal is foglalkozni.

Köszönet a forrásoknak:

https://www.youtube.com/watch?v=WQIchggYxy0

http://www.adfg.alaska.gov/index.cfm?adfg=wildlifenews.view_article&articles_id=343

http://www.wingspan.co.nz/extinct_birds_of_prey_new_zealand_haasts_eagle.html

http://carnivorabattle.proboards.com/thread/4

http://www.empireonline.com/interviews/interview.asp?IID=1604

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/termeszetismeret/ember-a-termeszetben-5-osztaly/aktiv-es-passziv-mozgas/passziv-mozgas

 

Szólj hozzá