2014. nov 22.

Mérges emlősök!

írta: Zsolt Szilágyi
Mérges emlősök!

Mindenki ismer mérgező harapású, szúrású állatokat.  Elsőre általában, egy kígyó, pók, hal vagy medúza jut az emberek eszébe, de úgy tűnik már a saját osztályunkban sem bízhatunk. Ugyanis ha ritkák is, de léteznek ,,mérges  emlősök,,.

mergvz.jpg
Anyaggyűjtés közben rá kellet jönnöm, hogyha minimális szinten is felakarom tárni ezt a témát, rá kell lépnem a biokémia  kivételekkel, fogalmi útvesztőkkel, átfedésekkel és apró csillagokkal telehintett ösvényére, ahol az egyszerűbb szakkifejezések is egy Közép-afrikai boszorkánydoktor végzetes átkának kezdő traktusára emlékeztetnek, és egyes folyamatok/ hatások/ varázslatok/ ellenhatások bonyolultabbak mint a krikett szabályrendszere.(Legalábbis számomra) Összefoglalva: a biokémia  mindenütt jelenlévő folyamatai nem az én közegem, ezért mindenkinek az lesz a legjobb ha nem gázolok túl mélyen bele.

mérgbbhj.png

Már a méreg fogalma is nehezen körbejárható.  ,,Köznapi értelemben mérgeknek mondjuk az olyan anyagokat, melyek már kis mennyiségben a szervezetbe jutva, képesek egyes szerveknek, vagy az egész testnek rendes (egészséges) állapotát rövidebb, vagy hosszabb időre megzavarni, sőt az életet kioltani."  Ez a megfogalmazás sajnos túl sok kiskaput hagy nyitva. Lássunk egy másikat. Kobert szerint  a méreg: Mindaz a szerves, vagy szervetlen, a szervezetben képződött, vagy abba kívülről bevitt nem organizált anyag, mely kémiai sajátságainál fogva képes bizonyos feltételek mellett élő lények valamely szervét olyképpen befolyásolni, hogy ez által az egészség, vagy ama szervezetek relatív jóléte múlékonyan, vagy tartósan megzavartatik." (Te rossz ég. Na ezért nem mentem kémikusnak.) ,,A tudományos felfogás csak akkor tekint valamely anyagot méregnek, ha ennek mérgező tulajdonsága az adott esetben, hatásában megnyilatkozik."  Tehát  bizonyos esetekben, mondjuk a vérbe injektálva, még a tyúkhúsleves is számíthat méregnek. Itt üzennék bárkinek aki azt gondolja hogy a PÁLINKÁT érdemes intravénásan fogyasztani ( feléd nézek Magna Cum Laude): NE TEDD! MEGMURDÁLSZ !

De nem csak a pálinkafőzők számítanak méreg termelő emlősnek. Na jó nevezzük őket toxin termelőknek ugyanis a toxinok olyan mérgek, amelyek valamely természetes biológiai folyamat során jönnek létre, és hogy még pontosabbak legyünk, az itt felsorolt fajok  venomokat termelnek. A venomok olyan toxinok, amelyeket szándékosan fecskendez be egy állat az áldozatába vagy ellenségébe harapással, vagy szúrással azért hogy kifejtse benne a mérgező hatásukat.

Ilyen emlősök főként a cickányalakúak (Soricomorpha) rendjéből kerülnek ki. A nyelv alatti nyálmirigyükben termelt méreganyag nyállal keveredik, általában bénító hatású és elülső fogaik barázdáján keresztül jut a zsákmányba. Még mielőtt mindenki lapátot ragadna hogy földbe döngölje a helyi cickány populációt, nem minden fajuk termel mérget, és emberre teljesen veszélytelenek.

Mérges faj  például az amerikai rövid-farkú cickány (Blarina brevicaud)

mérg Blarina brevicauda 01.jpgÉrzitek ahogy a rettegés végigrohan a gerincetek mentén? Ez itt 20 g tisztára párolt terror!  Egyetlen szerencsénk hogy főleg ízeltlábúakat fogyaszt. Valószínűleg apró termetét és gyenge harapását ,,kompenzálja" a mérgező nyál. ,, Nyálának méreganyaga a BLTX, amely jellegét tekintve egy kallikrein típusú proteáz (azaz fehérje hasító) enzim, amely működése során egy bradykinin nevű molekulát hoz létre, s nagy koncentrációban ez bénulást illetve halált okoz a cickány prédájában". Minden világos? Cickány harap, tücsök döglik. Érdekes módon egy nagyon hasonló anyag található a viperagyíkok nyálában.

Egy hozzá hasonló, hazánkban is megtalálható faj, a közönséges vízicickány (Neomys fodiens). 

mérgus.jpg

Tápláléka főként különböző csigákból, férgekből, békákból és halakból áll. A víz alatt vadászik, de mivel viszonylag rövid ideig tudja visszatartani a lélegzetét, mérge jó szolgálatot tesz abban hogy lerövidítse a küzdelmet.

mérgook.jpg

A közönséges vakond (Talpa europaea) bénító nyála segítségével éli túl a telet. (koponyája fent)

mérgbhbx.jpg

Nem képes téli álomra vonulni, a keményre fagyott földben pedig nehéz a vadászat. A fő táplálékát jelentő földigiliszták ugyanis  nem igen aktívak alacsony hőmérsékleten, márpedig a vakond egyik vadász módszere arra alapul hogy az általa ásott járatokban járőrözve keresi az azokon átmászó férgeket . Ezért külön erre a célra használt kamráiba gyűjti a nyálával lebénított földigilisztákat, (néha több ezret) amik rövid úton meglépnének annak használata nélkül.

Solenodonok avagy kevésbé megtisztelő magyar nevükön, patkányvakondok.

mérgojo.jpg

Főként a Kuba és Haiti lakói, és az egyik legősibb emlőscsoportként, igazi élő kövületnek számítanak. Sajnos néhány éven belül kipusztulhatnak, talán azért is mert védekezési módszerük nem a támadó megharapása, hanem hogy halottnak tettetik magukat, amivel a behurcolt kutyákat, macskákat és mongúzokat nem lehet átverni.

mérgsnns.jpg

Képen jól látható az a vágat amin keresztül a méreg bejut a zsákmányba.  Az egyetlen emlős ami a fogcsatornán keresztül préseli át a mérget, összes többinél a nyállal keveredik. Fő táplálékuk kisemlősök, békák, rovarok és gyümölcsök.

mérh.jpg

Mint már említettem az eddig felsorolt fajok egyike sem  veszélyes emberre. Nem úgy mint az utolsó fajunk, melynek lakhelye: (most figyelj) Ausztrália!

mérghhv.jpg

Bizony, a furcsa fajok földjének legfurábbika olyan erős fájdalmat okozó szúrással rendelkezik, hogy azt még a morfin sem képes enyhíteni. Orvosi jelentések szerint a szúrást szenvedettek gyakran elájulnak a kíntól. A méreg nem harapással jut az áldozat szervezetébe, a kacsacsőrű emlős hátsó lábain egy-egy méregsarkantyú található. Ha az ember rosszul fogja meg, ezek segítségével szorosan rögzíti magát az alkarban. Ahol a méreg a szervezetbe jut, ott duzzanat keletkezik, a  fájdalom pedig az egész testre kiterjed, hányinger, izzadás, gyomorfájdalom és nyirokcsomó-duzzanat jelentkezik. A mérgezés tünetei szokatlanok, ebből is következik, hogy potenciálisan új vegyületek találhatók benne. Csak a hím kacsacsőrű emlősök rendelkeznek méregsarkantyúval, ez alapján feltételezhető hogy a nőstényekért, területért folytatott küzdelmek során használják.mérgvhgv.pngmérgff.jpg

Az emlősök által előállított mérgeket eddig több ok miatt sem tanulmányozták, azonban napjainkban elkezdték kidolgozni ennek módszereit. Mint Rodrigo Ligabue-Braun és munkatársai írják Toxicon című folyóiratban,az új kísérleti technikák révén az emlős-mérgek tanulmányozásával új hatásmechanizmusú gyógyszerek sokaságát fedezhetjük fel, megismerhetjük több eddig rejtélyes betegség, pl. az Alzheimer-kór hatásmechanizmusát, illetve jobban megérthetjük a szervezet egyes alapfolyamatainak – pl. fájdalomérzékelés – a mechanizmusát.

Előző játék győztese :

ghorrag

 

Mai feladvány: Léteznek-e fém fosszíliák és ha igen, hogy képződnek?

A legjobb/kreatívabb válasz beküldője megölelhet egy kacsacsőrűt! Jó keresgélést!

Köszönet a forrásoknak:

http://tg-cbmass-20121025.postr.hu/az-elet-a-legjobb-meregkeverohttp://www.pharmaonline.hu/szakirodalom/cikk/a_vilag_legerosebb_fajdalma

http://www.erdekesvilag.hu/10-faj-ami-felkerulne-attenborough-barkajara/

http://en.wikipedia.org/wiki/Mole_(animal)

Szólj hozzá