2014. okt 23.

Parányi de pompás, páva pókok.

írta: Zsolt Szilágyi
Parányi de pompás, páva pókok.

 Mire gondolsz ha szóba jönnek az Ausztrál pókok? 

Nos, elsőként valószínűleg a hírhedté vállt, veszélyes marású tölcsérhálós pókok jutnak eszedbe. Habár a sztereotípiák szerint néhány zsengébb birkán  kívül MINDEN élőlény képes lemérgezni, ketté harapni, savval leköpni, halálra rugdosni, brutalizálni, lereszelni, megfertőzni és/vagy felgyújtani az ember fiát a Déli kontinensen.

Hogy kompenzáljuk ezt a torz (bár nem alaptalan) képet bemutatom az egyik legszebb és érdekesebb ízeltlábút amivel valaha találkoztam, a páva pókokat  (Maratus volans) ami szintén a kenguruk földjének lakója.

pavbb.jpg

Nagyon keveset tudunk ezekről az aprócska ugrópókokról, átlagos méretük ugyanis csak 4-5 mm.

pavjfg.jpg

Mai napig 20 fajuk ismert de hivatalosan csak 8 van dokumentálva. Főként Ausztrália keleti részén és tasmániában honosak. Feltűnő színeiket tovább ,,turbózza,, a potrohuk két oldalán található hártyák amiket a pávákhoz hasonlóan, udvarlás közben kifeszítenek. Pók fenék:

pavdgg.jpg

Latin nevük ,,volans,, része repülni, repülő-t jelent, mivel egy Új Dél-Welsből elküldött példány leírásában szerepelt egy megfigyelés, miszerint a potrohukon lévő képletek segítségével képesek siklani, ezzel megnövelve ugrásaik hosszát. Később  ugyan ezt a megfigyelést cáfolta az Ausztrál Arachnológiai Társaság, de a név maradt.

pavzzj.jpg

A pávákhoz hasonlatosan a feltűnő színek, formák, és táncok célja természetesen a lányok lenyűgözése.Mi másért vállalna bármi ekkora kockázatot?  És mit tudnak ebből az egészből a lányok? Mindössze annyit, hogy: itt ugrál előttem ez az idióta, gyakorlatilag egy célkereszttel a hátán, mégis képes volt eddig életben maradni. pavubbu.jpgIlyen színekkel, amiket a ragadozók egy kilométerről kiszúrnak. Beza derék legény ez! És ha még bírja fél óráig ezt az ostoba táncot, lehet hogy meg se eszem.

pavzvzjvj.jpg

Bizony Uraim, ennyi kockázat és vesződség, szerte a világban, kicsiknél és nagyiknál, csak azért hogy egy alkalmas nősténynek beköthessük a fejét. És megéri?

pavbbuhuhu.jpg

Persze hogy megéri! <3

 

És akik látni akarják  hogy hódítanak ezek a srácok, itt egy videó zseniális zenei aláfestéssel.

Yó szórakozást!

Szólj hozzá