2014. okt 21.

Ki a gyorsabb: Gyalogkakukk VS Prérifarkas

írta: Zsolt Szilágyi
Ki a gyorsabb: Gyalogkakukk VS Prérifarkas

Persze az első kérdés:  kit érdekel?.....Nos engem. És Téged is hisz ide kattintottál. Úgyhogy fogd be és élvezd az utat! Indul a csomó keresés!

gyajnjxj.png

Az animációs sorozatban a válasz egyértelmű: gyalogkakukk. Hogy hátrányát kompenzálja a prérifarkasnak, a legkreatívabb (eszementebb) csapdákat és trükköket kell alkalmaznia hogy esélye legyen elkapni és megenni a világ leggyorsabb madarát. Ezek a csapdák rendszeresen visszafelé sülnek el, de mivel minden egyes kudarc után talpra áll és újra és újra próbálkozik, a pop kultúrában gyakran nem  antagonista , hanem a kitartás és állhatatosság jelképeként jelenik meg.

A valóság persze merőben más. Lássuk milyen fajokról is mintázták ezeket a figurákat.

A prérifarkas valójában egy prérifarkas (Canis latrans)  mindenütt előforduló Észak-Amerika szerte Alaszka keleti részétől New England-ig és Mexikótól egészen Panamáig.Főként hússal és hallal táplálkozik, frissen vagy kevésbé élve és némelykor gyümölcsöt és zöldséget is fogyaszt. Igencsak hasonlít a nálunk is előforduló arany sakálra.

gyanxjn.jpggyalogsnsn.jpg

 

Csúcssebessége rövid távon elérheti a 70 km/órát.

   A kengyelfutó gyalogkakukk leginkább a kaliforniai földikakukkra hasonlít (Geococcyx californianus). Színét ugyan megváltoztatták hogy elüssön a háttér vöröses, barnás színétől és persze a prérifarkastól, egyéb paraméterek azonban stimmelnek. A fajt  Amerikában roadrunner (úton futó) ként ismerik, mivel az utak mentén szeret vadászni, ahol jól belátja a terepet és megfelelő nyílt tér áll rendelkezésére a felgyorsuláshoz. Főként rovarokat, gyíkokat, kígyókat és bogyókat fagyaszt. A válogatósok korán halnak a sivatagban.

gyalogn xjns.jpggyalogsnjx.jpg

Csúcssebessége elérheti a 30 km/órát, néhány forrás szerint még ennél is fürgébb, ami  valóban a leggyorsabban futó madarak közé emeli. De ez még mindig 40 km/órával kevesebb mint ami egy prérifarkas lefutásákoz szükséges, viszont tud valamit amiben a legtöbb kojot elég gyenge: REPÜLNI.

A rangadóra sor kerülhet pl a kaliforniai félsziget környéki sivatagban .                                    

 

Források:   https://www.youtube.com/watch?       http://www.haziallat.hu/nagyemlos/egzotikus-fajok/prerifarkas-kojot/4287/   v=RU_7nZbII6o         http://www.speedofanimals.com/animals/roadrunner        http://www.speedofanimals.com/animals/coyote       http://www.cartoonspot.net/looney-tunes/road-runner-picture.php  http://fanfiction.wikia.com/wiki/The_Adventures_of_Wile_E._Coyote_and_the_Road_Runner_(miniseries)

Szólj hozzá