2014. okt 19.

Ez bizony nem mos, és nem medve!

írta: Zsolt Szilágyi
Ez bizony nem mos, és nem medve!

racoon.jpg

Kezdjük az elején: a mosómedve elnevezés egy német mintára alkotott nyelvújítási tükörszó.Waschbär 'ua.'(<ném. waschen 'mosni' , Bär 'medve'). Németeknél gyakori volt, hogy kevésbé ismert állatokat egy ismertebb csoport kinézete, vagy tulajdonságai alapján neveztek el. Ez nagyban megkönnyítette az állat felismerését viszont nagyban megnehezítette a rokonságok átlátását.  

                                                       

 A mosómedvék rendkívül érzékeny mancsokkal rendelkeznek, amik jó szolgálatot tesznek ha például a víz fenekéről kell kitapintani a táplálékot. Keresgélés közben valóban hasonló mozgást végeznek mint a régi mosónők  a patakparton. Viszont egy betonvas méretű szöget ver a mítosz koporsójába a tény hogy mosómedvék a víztől távol, a városok belsejében is megjelennek, ráadásul táplálékuk egy részét háztartási hulladékból szerzik, ami azt feltételezi hogy immunrendszerük olyan erős mint a Fekete Laci és táplálék tisztogatásra semmi szükségük.raccoon-raiding-trash-can-02958.jpg (Itt kell megemlítenem hogy ez a faj kedveli a vizet , egyik öröklött mozgás menete pedig azt diktálja hogy a táplálék innen jön, így néha valóban vízbe mártják táplálékukat, de ennek célja még mindig nem a ,,mosás").

raccoon_1_wp.jpg

Nézzük a rokonságot.

Mosómedve Barna medve Szürke farkas
Osztály:  emlősöl emlősök emlősök
Rend: ragadozók ragadozók ragadozók
Alrend: kutyaalakúak kutyaalakúak  kutyaalakúak
Család: mosómedvefélék medvefélék kutyafélék
Nem: Procyon Ursus Canis

Ahogy látható a medvékkel az alrend szintjén kapcsolódnak ahol már a medvék  és a kutyák is összetartoznak. Azaz a mosómedve annyira medve mint amennyire a kutyák medvék....hmm......  kutyámmajom! VISSZAMENNYÉ!

Összefoglalva:  A mosómedve nem mos és nem medve. A citromsármányt nem érdemes belefacsarni a teánkba, Se a hóbagoly se a jégmadár nem olvad el tavasszal. A szarvasoknak pedig agancsa van. A magyar nyelv csodálatos.

Fontos: Mosómedvét 2010 óta Tilos vásárolni. Tartásához a természetvédelmi hatóság külön engedélye szükséges. Szintén fontos de nem hivatalos: Piszkos rossz háziállatokká válhatnak, még szakértő gondozás mellett is. Aki szereti az ilyen jellegű , egzotikus állatokat ajánlom pl a sisakos kazuárt vagy a tazmán ördögöt.(Mindhárommal ugyanakkora a szívás.)

Források: Állatnevek enciklopédiája, Tinta Könyvkiadó, Budapest 2012   http://hu.wikipedia.org/wiki/Mos%C3%B3medve      http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_barna_medve    http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCrke_farkas   http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCrke_farkas  http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-raccoon-raiding-trash-can-image2958 http://rumpydog.com/2013/08/16/why-twra-was-right-to-confiscate-rebekah-the-raccoon/ http://www.skunkwire.com/closeup-of-a-funny-raccoon/

 

Szólj hozzá