2014. okt 17.

Mennyi ideig tart PONTOSAN egy kérész életű dolog?

írta: Zsolt Szilágyi
Mennyi ideig tart PONTOSAN egy kérész életű dolog?

A egyszerű válasz egyszerű: túl rövid ideig.                                                                     Egy másik állítás szerint a kérész csupán egyetlen napig él.  Hasonló elvek szerint a,, Betonzaj Fesztivál" látogatói csupán a rendezvény ideje ALATT isznak.(Attól hogy valamit nem látványos még nem jelenti azt hogy nem létezik.) 

tiszavirag_1.jpg

Bontsuk tovább a kérdést: melyik kérészről beszélünk?  Ennek az igen ősi rovarcsoportnak ugyanis világszerte több mint 2500 képviselője ismert.                                    Tegyük fel hogy a legismertebb hazai képviselőről a tiszavirágról (Polingenia longicauda) beszélünk ami a nevével ellentétben nem egy folyó növényi ivarszerve.    A tiszavirágok valóban rövid ideig élnek IMÁGÓ formájában.(ivarérett alak). Előtte azonban 3 ÉVIG fejlődnek lárva formában, az agyagos fenékbe vájt üregeikben.

tihghvg.jpg

Mivel rajzásuk ,párzásuk és peterakásuk tömeges, így néhány hét szórással meg lehet állapítani mennyi is egy kérészéletnyi idő.     ( Utóbbi kijelentésért valószínűleg több entomológus haverom is kinyír majd.)

Tehát ha valaki azt mondja: hát ez kérész életű volt, most már tudod hogy hogy a dolog nagyjából 1095 napot emésztett fel.

tisvbh.jpg

 

És megérte minden percét ha a dolog olyan  elképesztő mint egy júniusi tiszavirágzás.

Forrás:

http://oroszlanosudvar.hu/2013/07/03/a-legszomorubb-es-legsargabb-folyo/ http://www.tiszaviragutja.hu/hun/a_tiszavirag             http://www.mimicsoda.hu/print.php?id=881  http://foldrajzmagazin.hu/szines-mozaik/amikor-viragzik-a-tisza-a-tiszavirag-elete/    http://www.agraroldal.hu/tiszaviragzas.html

 

 

Szólj hozzá

humor terészet