2014. okt 16.

HarleKÍN

írta: Zsolt Szilágyi
HarleKÍN

   A  reggeli kávénk mellett, egyik Kollégám közölte: Több ezer harlekin lepte el a pénztár egyik falát.                       Én persze kijelentettem hogy ez lehetetlen, ugyanis:

Ennyi színes ruhájú francia komédiástól a pénztár összeszakadna.(Ez az eredeti harlekin.)

harlequin-1890.jpg

Ilyen mennyiségű harlekin tacskót idáig hallanánk.

harlejdjn.jpg

Harlekin cincér nem él meg nálunk. Sajnos.

harjdsnd.jpg

Harley Quinn pedig nem létezik. Mégsajnosabb.

harleymics_Vol_2_23.2_Harley_Quinn.jpg

Ekkor Kollégámmal rövid de intenzív beszélgetést folytattunk arról az ötletéről, hogy spontán gégemetszést hajt vére rajtam egy életlen kiskanál segítségével.

Nemsokkal ezután ugrott csak be hogy valószínűleg a harlekin KATICÁRÓL (Harmoya Axyridis) beszélt, ami ősszel valóban nagy tömegekben gyűlik össze az telelésre alkalmas helyeken. Igen, ez itt mind az.harlehbhjb.jpgA harlekin katica magyarországi előfordulását 2008 ban bizonyították, az utóbbi 6 évben pedig számuk robbanásszerűen nőtt. Jogos a kérdés: hol volt eddig?

E katica faj eredeti élőhelye Kelet-Ázsia, innen hurcolták szét az egész világon véletlenül, vagy a biológiai védekezés eszközeként (USA). Ugyanis ezek a rovarok kiváló ragadozók, és nagy mennyiségben pusztítják a levél, és pajzs tetveket. A gond ott kezdődik, ha ezekből nem találnak eleget, megesznek minden más is például az őshonos hétpettyes katica lárváit és petéit, egyes források szerint pedig a gyümölcsöket is megrágja( persze egyek források mindenfélét összehordanak)

Ma esti tanulság: Abba kell fejeznünk a fajok ide-oda pakolászását, mert általában ezzel több kárt okozunk mint hasznot. Akármilyen jó ötletnek tűnik ez ( igen vannak kivételek, nem is egy) de a természet egy észveszejtően bonyolult rendszer, és olyan elemeket, rendszereket is megbolygathatunk ezzel amelyekről nem is tudtunk.

 

 Forrás: http://hobbikert.hu/magazin/katica-rem-kedves-bogar.html

Szólj hozzá