2015. aug 27.

Miért világít az állatok szeme a sötétben?

írta: Zsolt Szilágyi
Miért világít az állatok szeme a sötétben?

 cateye_gs.jpg Tudomásom szerint nincs olyan állat, aminek szemében fénykibocsájtással járó kémiai reakció (biolumineszcencia)  zajlana le, azaz az állatok szeme nem ,,világít".  Ha mondjuk a macska szeme ténylegesen világítana, az igencsak kellemetlen mellékhatásokkal járna.

20150826_203438_1.jpg

Mégis: ha az ember sötétben és megfelelő távolságról belevakuzik macskája szemébe (ne csináld túl gyakran),  a képen a jószág szeme kísértetiesen ragyog. Ez a kísérlet elvégezhető zseblámpával, reflektorral, (fáklyával, vagy lézerkarddal), a  lényeg, hogy a fényforrás közel legyen a fejedhez, és tartsd az állatot az erős fénycsóván kívül.  Alanynak megfelel a kutya, macska, ló, tehén, süllő, kivi és egy egész sor egyéb éjjel aktív állat. Ha úgy látod, hogy a fény az alanyt egy kicsit is zavarja, azonnal szakítsd meg a kísérletet.pet-sematary-cat.jpg
eye-shine.jpgglowingcoweyes-thumb-550xauto-1363.jpg
deth_junkie.jpg

Mi okozza a ragyogást?

Stephen King...elnézést...tehát a jelenséget a számos emlős, madár, és hal szemében megtalálható, tapetum lucidumnak* nevezett fényvisszaverő réteg okozza. Közvetlenül a retina (itt lakoznak a  fényérzékelő sejtek) mögött helyezkedik el, és felépítése fajonként változhat. Sok fajnál guanin kristályok verik vissza a fényt, ami így újra áthalad a retinán, ezzel javítja az éjszakai látást. Mellékhatásként viszont az erős, mesterséges fénytől a tapetum lucidum szinte izzik a sötét háttér előtt.

Képen: A feltárt rénszarvasszemek belsejében jól látszik a tapetum lucidum.reindeer-eyes1-990x660.jpg

* Tapetum: réteg, bevonat, hártya

   Lucidum:  fényes, fénylő
image_1_hu.jpg

 Ha  szeretnétek több részletet megtudni az  állatok éjszakai érzékeléséről, és szeretnétek látni több száz izzó szempárt, látogassatok meg 2015.08.28-án, az Állatkertek Éjszakáján a Budakeszi Vadasparkban. (Keressétek Baltazárt az interaktív pultban!)

Szólj hozzá