2015. ápr 03.

Mekkora a legnagyobb kolibri?

írta: Zsolt Szilágyi
Mekkora a legnagyobb kolibri?

kolcmc.JPG

,,A kolibrik a természet apró, repülő ékkövei." - olvastam egy régi könyvben. Ez a mondat mindig hatalmas mosolyt csal az arcomra mert az agyam visszadob rá egy képet, amint egy vénséges, borzas szemöldökű, hajlott hátú ékszerész veszettül káromkodva próbálja elkapdosni a műhelyében ide-oda cikázó zafírokat és rubintokat.  A metaforákat és az ásványtant félretéve, a kolibrik a madarak igencsak különleges csoportját alkotják.  

Egyes fajok lebegés közben másodpercenként 80 szárnycsapást végeznek, összehasonlíásképp a tapsolási világrekord 13 tapsolás másodpercenként. Szívük eközben elérheti a percenkénti 1200-as pulzusszámot. Összehasonlításképp, a legkeményebb sportolók pulzusszáma se szokott 220 fölé emelkedni. Reflexeik pedig hasonlóan gyorsak. (Fordítás: A te kung fud az övékéhez képest tai chi.)

Legkisebb közülük a vöröstorkú kolibri (Mellisuga helenae). Testhossza 6 centiméter, súlya pedig 2 gramm. Ez nagyjából egy csapott teáskanálnyi cukor súlya. Szóval ha legközelebb megkérdezi valaki: Hány cukorral iszod a kávédat? Nyugodtan válaszod azt hogy: 3 vöröstorkú kolibrinyival.  (Az arckifejezésük felbecsülhetetlen lesz.)

kolkicsi.jpg

 Legnagyobb képviselőjük pedig a kreatív elnevezésű óriás kolibri (Patagona gigas). 

kolidf.jpg  Nyúlánk teste és hosszú szárnyai miatt rigóméretűnek tűnik, ennek ellenére ugyanúgy képes lebegni a virágok előtt mint a többi kolibri, súlya ugyanis csak akkora mint egy kisebb házi verébé (18-24 gramm).

De miért nő meg ekkorára?

  Hisz mint minden kolibri ő is alapvetően nektárral és pollennel táplálkozik hogy kielégítse energiaigényét, egy kisebb testet pedig könnyebb mozgatni, és könnyebb feltankolni. A kolibrik anyagcseréje gyorsabb az összes többi gerincesénél, tehát életbenmaradásuk azon múlik, hogy tudnak gazdálkodni energiájukkal, illetve hozzájutnak e a nektárban dús virágokhoz. Kutatók szerint az óriáskolibrik számára több szempontból is előnyös a nagy méret. Élőhelyükön, az Andok félsivatagos vidékein hidegek az éjszakák, és egy nagyobb test nehezebben hűl ki. Ráadásul apró rokonaikat könnyebben elkergethetik a legjobb virágoktól, tehát nemcsak a legnagyobb kolibri, hanem a legnagyobb se..fej is mind közül.kolmdocmd.jpg

És még nála is van nagyobb.

A világ legnagyobb kolibriét szintén Dél-Amerikában egy Pampas de Jumana -nak nevezett fennsíkon találjuk.kolnazca.jpg

A nazca-vonalak  egyik legismertebbike, a 93 méter hosszú ,,kolibri".

Szólj hozzá